Γράφει η Χρύσα Κοζανιτά

Πιάνοντας στα χέρια σου το βιβλίο της Πατρίθια Χέις Λεονάρντο ντα Βίντσι - Συναντώντας τον καλλιτέχνη αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ ιδιαίτερο. Ίσως για το πιο ξεχωριστό βιβλίο τέχνης για παιδιά, που εμείς τουλάχιστον έχουμε διαβάσει ως τώρα. Πέρα από το κείμενο που με απλή και παραστατική γραφή γνωρίζει στον αναγνώστη την σπουδαία προσωπικότητα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το βιβλίο είναι ένα απόλυτα διαδραστικό βιβλίο, που ούτε παιδί αλλά ούτε και μεγάλος δεν καταφέρνει να αφήσει από τα χέρια του αν πρώτα δεν το... ξεκοκαλίσει ξανά και ξανά!

Εικόνες που ξεπετάγονται, σελίδες που ξεδιπλώνονται και μία και δύο και τρεις φορές, βιβλία μέσα στο βιβλίο, ακόμα και καθρέφτης (ο οποίος έχει λόγο ύπαρξης) βρίσκονται διάσπαρτα στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Το βιβλίο χωρίζεται στα κεφάλαια: 

1. Τα πρώτα βήματα, όπου μαθαίνουμε για τον τόπο και τον χρόνο γέννησης του Λεονάρντο ντα Βίντσι, για την οικογένειά του, την εκπαίδευσή του και τις πρώτες του ανησυχίες.

2. Το εργαστήριο, όπου μαθαίνουμε για τα καλλιτεχνικά εργαστήρια στη Φλωρεντία της Αναγέννησης.

3. Τα σημειωματάρια, όπου γίνεται αναφορά στην μανία του ντα Βίντσι να καταγράφει τα πάντα σε σημειωματάρια που κουβαλούσε πάντοτε μαζί του. 

4. Οι παραγγελίες, όπου μαθαίνουμε για το βασικά θέματα που κυριαρχούσαν στην ζωγραφική την εποχή του ντα Βίντσι και για τα οπτικά κόλπα που εφάρμοζε ο ζωγράφος σε πολλούς πίνακές του. 

5. Τα πορτρέτα, όπου γίνεται αναφορά στον τρόπο που ζωγραφίζονταν τα πορτρέτα της εποχής και στην καινοτομία του Λεονάρντο ντα Βίντσι και σε αυτόν τον τομέα. 

6. Το άλογο, όπου γίνεται αναφορά στο περίφημο άλογο του ντα Βίντσι και άλλα έργα του που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 

7. Θάλασσα και ουρανός, όπου μαθαίνουμε ότι ο ντα Βίντσι δεν ζωγράφιζε μόνο πίνακες αλλά κατασκεύαζε και μηχανές, που θα μπορούσαν να ταξιδεύουν στην ξηρά, τον ουρανό και τη θάλασσα. 

8. Τα ρομπότ, ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στο ενδιαφέρον του ντα Βίντσι για την ανατομία και τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. 

 

Στην ίδια σειρά των εκδόσεων Μέλισσα κυκλοφορεί και το βιβλίο Βίνσεντ βαν Γκογκ - συναντώντας τον καλλιτέχνη.

     

Αγορά βιβλίου με έκπτωση -10%

Comments powered by CComment